Signal Window®
Kysymyksiä ja vastauksia:
1. Miksi puhelut pätkivät tai katkeilevat?
Syynä on tavallisesti puhelimen ympärillä oleva liian heikko signaalitaso. Syynä voivat olla myös paikalliset voimakkaat signaaliheijastukset, mutta niiden vaikutuksen voi eliminoida siirtämällä puhelimen paikkaa. Joskus syynä voi olla myös viallinen puhelin.
2. Miksi selektiivilasit heikentävät puhelimen kuuluvuutta?
Ikkunoissa olevat ns. selektiiviset pinnat ovat yleensä sähköä johtavia. Radioaallon kohdatessa sähköä johtavan pinnoitteen, osa signaalista kulkee sen läpi, osa tunkeutuu pintaan siihen absorboituen ja osa heijastuu takaisinpäin. Miten suuri osa kulkee materiaalin läpi ja miten suuri osa heijastuu, riippuu materiaalin ominaisuuksista ja aallonpituudesta. Nykyisissä energiatehokkaissa ikkunoissa käytetään yleensä vähintään yhtä selektiivilasia. Mitä useampia selektiivilaseja ikkunassa on, sitä suurempi vaimennus.
3. Mistä saan lisää teknistä tietoa?
Lammin Ikkunat ja Ovet: tekninen tuotepäällikkö, tommi.aulin(at)lammin.fi tai tekninen johtaja, henri.hilander(at)lammin.fi
4. Mitä ikkunat maksavat?
Radiosignaaleja haitallisesti vaimentavissa rakennuksissa Signal-Window on edullisin ratkaisu tällä hetkellä tarjolla olevista vaihtoehdoista matkapuhelinkuuluvuuden parantamiseksi. Ikkunoiden ja ovien laajasta valikoimasta sekä ominaisuuksista johtuen hintaeroa on mahdotonta määritellä täsmällisesti.
Olohuoneen normaalin, valmiiksi asennetun ikkunan kokonaishinnasta Signal-Window’n hintaero voi olla noin 5 %.
Ota yhteyttä myyntiimme ja pyydä tarjous ikkunoista ja ovista.
5. Miksi myytte vain asennettuna?
Signal Window on tuotteena elinkaarensa alkuvaiheessa. Myymällä tuote asennettuna voimme kerätä lisää arvokasta tietoa erilaisista olosuhteista ja suorituskyvystä.
6. Miten signaalituote toimii?
Signal Window on ensimmäinen kaupalliseen tuotantoon tuleva ns. taajuusselektiivinen ikkuna, joka on suunniteltu matkapuhelimensignaaleille. Ikkuna on optimoitu rakenteidensa ja lasituksensa puolesta siten, että sillä on kyky läpäistä käytössä olevat matkapuhelinverkot: 2G, 3G ja 4G/LTE (800 MHz – 2.6 GHz).
7. Kykeneekö Signal Window yhtä hyvään kenttään kuin verkosta ostettavat signaalivahvistimet?
Kyseessä on kaksi täysin erilaista ratkaisua samaan ongelmaan. Siinä, missä signaalivahvistimet ovat ns. aktiivisia ratkaisuja, Singal Window on täysin passiivinen. Signal Window ei siis vahvista signaalia. Mikäli kenttä ulkona on todella huono, ei tuote pysty sitä parantamaan.
On myös syytä muistaa, että aktiivisia signaalivahvistimia ei saa käyttää Suomessa. Tästä on joillakin keskustelupalstoilla hieman harhaanjohtavia mainintoja, sillä vahvistinten myynti ei toistaiseksi ole Suomessakaan laitonta. Mutta niiden käyttö on.
Viestintäviraston Info aiheesta
8. Lisääkö huurtumaton lasitus kuuluvuusongelmia?
Kyllä. Kaikki sähköä johtavat pinnoitteet aiheuttavat lisävaimennusta matkapuhelinsignaaleissa.
Huurtumaton lasi kannattaa paikoissa, joissa huurtuminen on todennäköistä. Mikäli todennäköisyys huurtumiselle on pieni, kannattaa harkita huurtumattoman lasin pois jättämistä, jotta radiosignaalien vaimennusta ulkovaipassa ei kasvateta tarpeettomasti. Huurtumattoman lasin kanssa on kysymys arvovalinnoista, jossa toisella puolella on ajoittainen mahdollinen huurtuminen ja toisella mahdollisesti parempi matkapuhelimen signaalitaso. Kannattaa kuitenkin muistaa, että huurtumaton lasi ei välttämättä tarkoita kuuluvuusongelmaa. Signaali voi tulla sisätiloihin muualtakin kuin ikkunoiden kautta.
9. Lupaatteko virheettömän puhelinkuuluvuuden Signal Window -ikkunoilla?
Kuuluvuus riippuu olennaisesti myös sellaisista tekijöistä, joihin ikkunarakenteilla ei ole mahdollista vaikuttaa. Esimerkiksi, jos tukiasema on yksinkertaisesti liian kaukana, eikä talon ulkopuolellakaan ole kunnollista matkapuhelinkenttää, ei sitä voida ikkunoilla eikä millään passiivisilla ratkaisulla vahvistaa.
10. Tämä on passiivitalojen ongelma
Kyllä ja ei. Tämä on sellaisten rakennusten ongelma, jotka sijaitsevat kaukana tukiasemista tai joiden ulkovaipassa on käytetty materiaaleja, jotka vaimentavat voimakkaasti radiosignaaleja. Passiivitalo ei itsessään kerro ulkoseinien ja rakenteiden radiosignaalien läpäisystä mitään. Toisaalta passiivitalojen materiaalit on usein valittu niin, että ne ovat hyvin energiatehokkaita. Erilaiset metalli- tai metallifoliopinnat ovat usein osana energiatehokkaita materiaaleja.
11. Miksi suosittelette tuotetta kaikkiin ikkunoihin? Eikö riitä vain niihin huoneisiin, joissa puhelimeen puhutaan?
Rakennuksissa pystytään harvoin osoittamaan alueet, joissa ei tulla matkaviestimiä käyttämään. On myös muistettava, että hätäpuhelut tulisi voida tehdä joka paikasta.
Suurin ongelma on se, että vain harvoin voidaan varmuudella sanoa, mistä matkapuhelinverkon signaali tulee läpi. Tavallisesti matkapuhelimesta ei ole suoraa esteetöntä näkyvyyttä tukiasemaan ja signaali tulee heijastellen jostakin suunnasta. Tällöin on mahdotonta sanoa, minkä ikkunan vaihtamisella saadaan paras mahdollinen lopputulos.
On myös todettava, että operaattorit seuraavat jatkuvasti verkkojensa toimintaa ja tarvittaessa lisäävät tukiasemia tai suuntaavat antennejaan uudelleen. Tämä tarkoittaa sitä, että signaalin suunta voi muuttua. Lisäksi eri operaattoreiden signaalit voivat tulla eri suunnista, riippuen tilanteesta.
12. Varmistaako tuotteen käyttö hätäpuhelut?
Tuotteella saavutettava vaimennuksen väheneminen on riippuvainen monista vaikutusmahdollisuuksiemme ulkopuolella olevista tekijöistä. Tästä syystä emme voi taata, että tuotteella voidaan välttää matkapuhelimien kuuluvuusongelmat kaikissa asennuskohteissa. Hätäpuhelut tulisi voida soittaa kaikkialta rakennuksen sisältä, myös tiloista, joissa ei ikkunoita edes ole. Tästä johtuen ikkunaratkaisuilla ei voida varmistaa kuuluvuutta kaikkialle, vaikka sillä onkin mahdollisuus parantaa rakennuksen sisällä olevaa keskimääräistä signaalitasoa.
